Първия ни досег с водата и ветроходните съдове

Тъкмо си бяхме взели катамарана Happy Cat и нямахме търпение да го пробваме. В първия удобен уикенд го натоварихме в багажника, метнахме се на колите и се озовахме на яз. Искър. Предварително бяхме поканили доста хора да го пробват и те заедно с нас / а и тъй като ние досега не бяхме плавали с никакви ветроходни съдове да ни дадат и малко ценни съвети 🙂 /. Бяхме го сглобявали само веднъж / с упътване /, но за щастие имаше доста хора, за да ни помогнат. Е, сега вече го сглобяваме за 15 мин., все пак са ни необходими тренировки. Решихме, че като за първи опит е добре да плава с него човек, който се е качвал и друг път на нещо подобно и предвидливо си бяхме намерили такъв /мислехме си, че плаването ще мине гладко. Да, ама не /. Не видях как, защо и по какъв начин, но той се обърна на „капак“. Наложи се да го спасяваме с водно колело. Както и да е, успяхме да изкараме и него и катамарана от водата, а тя през април е доста студена. Следващият опит направиха Сергей и Милен. Искам да похваля Милен, справя се отлично и даде на Сергей ценни уроци. След това почнаха да го пробват кой както се вреди и никой друг не успя да се обърне. Наплива беше голям, само аз не се блъсках да се качвам, тъй като имам панически страх от водата и не мога да плувам. Късно следобяд кои знае защо решиха, че и аз трябва да опитам и почти насила ме качиха. С една жилетка, много мрънкане и рев / без сълзи и сополи/ се отдалечихме от брега. Оказа се, че не е толкова страшно, няма вероятност да се обърнеш, освен ако не знаеш какво правиш и как да го управляваш. Можеш и да се намокриш, но ако има по-силен вятър и вълни. Иначе при по-спокойно време си излизаш сух.

Е, цялата събота не мина и без още едно произшествие. Привечер вятъра спря, а в средата на язовира се оказаха Сергей, един от присъединилите се към нас ентусиасти Явор и неговата приятелка. Бяха и доста мокри и премръзнали. Щяхме да ги спасяваме с джета, който също бяхме докарали за тест драйв, но се беше свършил бензина. Докато стигнем до Самоков за бензин и се върнем, те вече бяха успели да излязат с гребане.

Вечерта мина в доста приятна обстановка с новите ни приятели, също ентусиасти като нас, с част от които продължихме нашите първи опити за плаване с ветрила и в неделя.