Archive for the 'Яхти и лодки' Category

юли 24 2008

Обръщане на катамаран

Неделя сутринта. Пиеме кафе. Слънцето напича а вятъра се крие…..
След кратко двоумене какво да правим при очертаващото се безветрие някой се обади „Що не влезнете да обърнете катамарана – да потренирате така да се каже“
Влязохме.
По пътя никои не изрече на глас въпроса който всички си задавахме – дали да не обърнем катамарана, да излеземе сухи и да кажем, че очевидно няма вятър….
Избрахме си място достатъчно дълбоко и близо до брега. Освободихме предварително всички въжета, прибрахме стаксела, вързахме въже за единия край на катамарана и така да се каже бяхме готови. Подредихме се от едната стана на катамарана, хванахме се за въжето, отпуснахме се назад и преди да се усетим летяхме към водата, а един катамаран идваше над нас-)))))
Изплувахме, всички бяха добре, качихме се на обърнатия катамаран и поседнахме за малко.
На брега вече имаше малка групичка хора които наблюдаваха с интерес. Пропуснах да кажа, че предварително бяхме притотвили спасителен екип на брега с една моторна лодка.
И дойде времето за „откапачване“ на катамарана – привеждането му във вид готен за експлоатация или по просто казано обръщането му отново.
Наредихме се от едната страна, хванахме се за въжето, отпуснахме се и …. нищо….освен че изпопадахме във водата. Катамарана не помръдна. Първото нещо което ми хрумна в този момент е, че ако не го обърнеме пак ще ни бъзикат с години напред.
Качихме се отново на катамарана, подредихме се от едната страна, хванахме се за въжето, придърпахме го и след мъничко едната страна се отлепи. Продължихме да го дърпаме плавно до момента в който катамарана се беше изправил перпендикулярно на водата а ние едвам се крепяхме. Последен тласък и всички се озовахме във водата. Качихме се на катамарана и се върнахме на брега. Мисията беше приключила успешно. Открихме най-добрия начин да измиеш един катамаран.

2 коментара

юли 21 2008

Добре дошли при нас

Здравейте любители на вятъра и морето!
Щом сте открили нашия блог, значи вече Ви е влязъл „вятър в главите“ или вече си пробива път натам.
Интересува ли Ви как си прекарваме ние? Искате ли да се присъедините към нас? Влече ли Ви да киснете по цял ден в някоя локва, чакайки вятъра да се сети да подухне, или да крещите, носейки се с бясна скорост по водата, носени от вятъра?
Интересно ли Ви е какво различава една яхта от друга и има ли за Вас по-важни неща от обзавеждането и интериора на яхтата, включително и „русата“ част от интериора и екстериора?
Е, ние сме всяка свободна минута във водата, и тук, както и във блога към фирмения ни сайт – www.se-yachting.eu, ще публикуваме нашите, и на нашите приятели, преживелици във водата и лодката.
Каним и Вас да се включите – и в екипа на борда, и в блога.

Коментарите са изключени за Добре дошли при нас

юли 02 2008

Първия ни досег с водата и ветроходните съдове

Тъкмо си бяхме взели катамарана Happy Cat и нямахме търпение да го пробваме. В първия удобен уикенд го натоварихме в багажника, метнахме се на колите и се озовахме на яз. Искър. Предварително бяхме поканили доста хора да го пробват и те заедно с нас / а и тъй като ние досега не бяхме плавали с никакви ветроходни съдове да ни дадат и малко ценни съвети 🙂 /. Бяхме го сглобявали само веднъж / с упътване /, но за щастие имаше доста хора, за да ни помогнат. Е, сега вече го сглобяваме за 15 мин., все пак са ни необходими тренировки. Решихме, че като за първи опит е добре да плава с него човек, който се е качвал и друг път на нещо подобно и предвидливо си бяхме намерили такъв /мислехме си, че плаването ще мине гладко. Да, ама не /. Не видях как, защо и по какъв начин, но той се обърна на „капак“. Наложи се да го спасяваме с водно колело. Както и да е, успяхме да изкараме и него и катамарана от водата, а тя през април е доста студена. Следващият опит направиха Сергей и Милен. Искам да похваля Милен, справя се отлично и даде на Сергей ценни уроци. След това почнаха да го пробват кой както се вреди и никой друг не успя да се обърне. Наплива беше голям, само аз не се блъсках да се качвам, тъй като имам панически страх от водата и не мога да плувам. Късно следобяд кои знае защо решиха, че и аз трябва да опитам и почти насила ме качиха. С една жилетка, много мрънкане и рев / без сълзи и сополи/ се отдалечихме от брега. Оказа се, че не е толкова страшно, няма вероятност да се обърнеш, освен ако не знаеш какво правиш и как да го управляваш. Можеш и да се намокриш, но ако има по-силен вятър и вълни. Иначе при по-спокойно време си излизаш сух.

Е, цялата събота не мина и без още едно произшествие. Привечер вятъра спря, а в средата на язовира се оказаха Сергей, един от присъединилите се към нас ентусиасти Явор и неговата приятелка. Бяха и доста мокри и премръзнали. Щяхме да ги спасяваме с джета, който също бяхме докарали за тест драйв, но се беше свършил бензина. Докато стигнем до Самоков за бензин и се върнем, те вече бяха успели да излязат с гребане.

Вечерта мина в доста приятна обстановка с новите ни приятели, също ентусиасти като нас, с част от които продължихме нашите първи опити за плаване с ветрила и в неделя.

Коментарите са изключени за Първия ни досег с водата и ветроходните съдове